Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Ημαθίας “Λαός”στις 24 Οκτωβρίου 2018
Την ώρα που ο κύριος Τσίπρας και η κοινοβουλευτική του πλειοψηφία πανηγυρίζουν το οριστικό δήθεν τέλος της «μνημονιακής» εποχής ενώ ψήφισαν ήδη το τέταρτο και αχρείαστο Μνημόνιο ένας ακόμη παραγωγικός κλάδος της ελληνικής οικονομίας αντιμετωπίζει τα δικά του αδιέξοδα, εισπράττοντας έντονα την αριστερή κυβερνητική αδιαφορία.
Η ελληνική κτηνοτροφία αντιμετωπίζει χρόνια και διαρθρωτικά προβλήματα τα οποία χρήζουν άμεσης κυβερνητικής παρέμβασης. Δυστυχώς τα τελευταία 3,5 χρόνια η κατάσταση επιδεινώθηκε με την αύξηση της φορολογίας του κτηνοτροφικού εισοδήματος, τις νέες υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές και την αδυναμία του τραπεζικού συστήματος, μετά την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls) το 2015 να χρηματοδοτήσει τους Έλληνες κτηνοτρόφους με νέα κεφάλαια για την πραγμάτωση νέων επενδύσεων.
Τα προβλήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας σήμερα συνοψίζονται στους εξής 4 βασικούς άξονες χωρίς να εξαντλούνται αποκλειστικά και μόνο σε αυτούς:
Είναι προφανές ότι η επίλυση των προβλημάτων της ελληνικής κτηνοτροφίας άπτονται άμεσων κυβερνητικών παρεμβάσεων αρχής γενομένης με τη μεταρρύθμιση του φορολογικού νομοθετικού πλαισίου, με την επιβολή ενιαίου φορολογικού συντελεστή για το αγροτικό εισόδημα, τη μείωση της προκαταβολής φόρου, καθώς και την απαλλαγή των κοινοτικών ενισχύσεων για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος. Όσον αφορά το σύστημα ασφαλιστικών εισφορών η κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου είναι μονόδρομος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ήδη για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο 15% και την εφαρμογή ενός νέου ανταποδοτικού ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος.
Στο ζήτημα των ελληνοποιήσεων οι παρεμβάσεις της πολιτείας πρέπει να επικεντρωθούν στην πλήρη εφαρμογή του συστήματος «ΑΡΤΕΜΙΣ» Η ιχνηλασιμότητα τους κρέατος και του γάλακτος πρέπει να είναι πλήρης. Ο έλεγχος της αγοράς κρέατος και γάλακτος πρέπει να είναι απόλυτος και αμείλικτος «από τον στάβλο μέχρι το πιάτο» προασπίζοντας με αυτό τον τρόπο και το εισόδημα των κτηνοτρόφων αλλά και την ασφάλεια του καταναλωτή.
Καταλήγοντας, τα προβλήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας είναι σοβαρά και επείγοντα. Γι’ αυτό το λόγο η ελληνική πολιτεία πρέπει να αποφασίσει πρωτίστως αν επιθυμεί να υφίσταται η κτηνοτροφία ως οικονομικός κλάδος στο τόπο μας και έπειτα να προχωρήσει στην επίλυση των σημαντικών προβλημάτων της, τα όποια ως βαρίδια την κρατούν εδώ και χρόνια στάσιμη.
Φώτης Κόβας
Κτηνοτρόφος
Δικηγόρος υπό διορισμό
Οικονομολόγος M.Sc
Μέλος Μητρώου Πολιτικών Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας